J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly (Harry Potter 3.)

Harry Potter és az azkabani fogolyFülszöveg
Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett és szuperbiztos börtönből megszökik egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény Roxfortba tart, a Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. A varázslónövendék Harry Potter és barátai számára a harmadik tanév sem csak a vizsgák izgalmát tartogatja.

Harry Potter betölti tizenharmadik életévét, és izgatottan várja, hogy megkezdődjön az újabb roxforti tanév, nagyon hiányzik neki a kastély, a varázslók sportja, a kviddics, és két legjobb barátja, Hermione Granger és Ron Weasley. A szünidőt megkeseríti családja, akik nem szeretik, és mindig is úgy néztek rá, mint egy véres rongyra, csak azért, mert ő varázsló, ehhez pedig még hozzájön, hogy az idegbeteg Vernon bácsi nővére, Marge néni látogatóba érkezik. Harry nehezen bírja elviselni a négy Dursley-t, akkor szakad el nála a cérna, amikor Marge kritizálni kezdi a szüleit, így hát mérgében, igaz, akaratán kívül, de felpuffasztja a nagynénjét. Megijed, hogy emiatt kicsapják a Roxfortból, de nem bír ott maradni Dursley-éknél, otthagyja őket, hogy elinduljon seprűvel Londonba, a Foltozott Üstbe…

Az izgalmak pedig csak folytatódnak, csakúgy, mint az előző részekben, sem Harry, sem barátai nem unatkoznak. Harry számára sokkal nagyobb veszélyt tartogat ez a tanév, mint a korábbi, ugyanis megtudja, hogy Voldemort mellett már egy azkabani szökevény, Sirius Black is vadászik rá. A tanév során egyre több mindent tud meg a hírhedt Blackről és a családjáról, és ezek az információk arra sarkallják, hogy bosszút álljon mindazért, amit a férfi tett.

SiriusBlack_WB_F3_SiriusTrappedInTopTower_Image_100615_Land
Sirius Black. Photo on Pottermore.com

Ez a kötet talán még az elsőnél és a másodiknál is mozgalmasabb, az igazi rejtélyek itt kezdődnek, ez az a rész, amiben a történtek hozzájárulnak ahhoz, hogy a későbbiekben oda jusson a cselekmény, ahová.

Harry már nem az a bizonytalan kisfiú, aki egykor átlépte az iskolai birtokot, és rácsodálkozva hordozta körül a tekintetét mindenen, amit csak látott, de még nem is felnőtt. Gyerek még, de már rohamosan halad a felnőtté válás útján, és egyre több mindennel kell szembenéznie önmagát, és a szülei múltját illetően is. A kalandok mellett komoly lelki nehézségekkel is meg kell küzdenie, és rá kell jönnie, hogy bizony nem minden az, aminek látszik.

Hihetetlen, hogy Rowling milyen fantasztikusan képes folyamatosan az orránál vezetni mindenkit, olyan csavarok vannak a könyv végén, amiket még a legjobb logikával is képtelenség kikövetkeztetni, és a dolgok lelepleződéséhez bizony kanyargós út vezet. Minden apróságokon múlik, sokszor a véletlenen, és azt hiszem, itt igazolódik be a leginkább Dumbledore mondása, miszerint a döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, hogy kik is vagyunk valójában. Harry dönthetett volna másképp is, talán akkor nem kellett volna többé Dursley-élnél laknia, és sem Sirius Black, sem Voldemort szála sem úgy alakult volna, ahogy, és az is kérdéses, hogy mi lett volna Csikócsőrrel.

A harmadik részben rendkívüli módon kidomborodik a döntések fontossága, és az, hogy a helyes döntés a legtöbbször bizony rögös úthoz vezet. Sőt, sokszor nem is az a helyes, amit annak hiszünk, vagy mégis? Nehéz nem összezavarodni, nem könnyű eligazodni és borzasztóan nehéz jól dönteni, ugyanis nem láthatóak előre a következmények, a felelősséget viszont vállalni kell értük.

Szóval igen, nagy adagot kapunk a fordulatos cselekményekből, vegyítve nem kevés bonyodalommal és drámával, és persze nem hiányozhat Roxmorts sem, ami egy kizárólag varázslók lakta település, melyet a harmadévesek szülői engedéllyel meglátogathatnak. Harry engedélyét persze nem írta alá senki, így hát ő nem mehet le a faluba… Vagy mégis? Ki tudja…

Hogsmeade_PM_B3C10M3-SnowyHogsmeadeWithRonHermioneAndInvisibleHarry_Moment
Roxmorts. Photo on Pottermore.com
Honeydukes_PM_B3C10M2_HoneydukesInterior_Moment
Mézesfalás (édességbolt Roxmortsban). Photo on Pottermore.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s