J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje (Harry Potter 5.)

Harry Potter és a Főnix RendjeFülszöveg
Harry Potter ötödik évére készül a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. Harry – társaival ellentétben – sosem örül a nyári szünetnek, ám ez a mostani még rosszabb, mint rendesen. Nem csak rokonai, Dursleyék keserítik meg az életét, de – ami a legfájdalmasabb – mintha barátai is elfeledkeztek volna róla. Harry azon töri a fejét, hogyan törhetne ki lehetetlen helyzetéből, ám nyári szünidejének egy hirtelen, drámai fordulat vet véget. Hamarosan azt is megtudja, hogy Roxfortban se számíthat békés tanulásra és kviddicsezésre.

A Harry Potter és a Főnix Rendje nem a legkedveltebb Harry Potter kötet, sokan nem szeretik (annyira, mint a többit), persze a Harry Potter esetén még ez is töretlen népszerűséget jelent. Engem ez a rész is teljesen elvarázsolt, csakúgy, mint a többi, a negyedik regény baljós hangulata itt végig teljesen megvan, Voldemort már testet öltött, de ezt a varázslótársadalom jelentős része nem hiszi el, tekintve, hogy maga a Mágiaügyi Minisztérium sem hajlandó szembenézni a ténnyel, és félrevezeti az embereket, amivel csak zavarodottságot és feszültséget generálnak, az emberek ugyanis nem tudják kinek és mit higgyenek el.

MinistryOfMagic_PM_B5C7M1_InsideMinistryOfMagic_Moment
Mágiaügyi Minisztérium. Photo on Pottermore.com

Harry, aki a tavalyi iskolaév végén szemtől szemben állt a gonosz mágussal, teljesen magára marad a nyári szünet idejére utált rokonainál, elzárva a varázslók társadalmától, még híreket sem kap, aminek nem érti az okát, amikor azonban megtudja, hogy van egy titkos szervezet, ami a Voldemort elleni harcot tűzte ki céljául, elszáll a haragja, ő is a részese akar lenni az eseményeknek, csakhogy mivel még kiskorú, sajnos sem ő, sem a barátai nem lehetnek a Főnix Rendjének tagjai, ráadásul a felnőttek valamit titkolnak is előlük…

Az iskolába visszatérve azonban már nincs idejük annyit a szünidőben hallottakon és látottakon töprengeni, ugyanis az ötödév RBF év, ami azt jelenti, hogy év végén Harrynek és társainak le kell tenniük a Rendes Bűbájos Fokozatok nevű vizsgát, aminek azért van jelentősége, mert eldől, milyen tárgyakat tanulhatnak majd tovább az elkövetkező két évben, hogy felkészüljenek a hetedév megmérettetésére, a RAVASZ-ra (Rémisztően Agyfacsaró Varázstani Szigorlat), ami nagyon fontos a pályaválasztás szempontjából. Új tanár is érkezik az iskolába Umbridge professzor személyében, aki a Mágiaügyi Minisztérium embere, és teljesen az irányítása alá akarja vonni a Roxfortot, megkeserítve ezzel a többi tanár és a diákok életét is. Ott tartózkodása alatt a kastély sajnos már nem az az otthonos és szeretett hely, a gonosz és törtető nő jelenléte mindent megfertőz.

A sok tanulnivaló és a komor hangulat ellenére Harryt nem kerüli el a szerelem, a Hollóhát csinos fogójátékosa, Cho Chang és közte érezhetően kölcsönös a vonzalom, azonban a félszeg kamaszoknak nem is olyan könnyű közeledni egymáshoz és megoldani a problémákat. A romantika egyébként nem kap olyan nagy szerepet ebben a részben, sőt a többiben sem, az emberi kapcsolatok inkább a barátságra és a családi kötelékekre épülnek, de nyilván a szerelmek, párkapcsolatok, házasságok is az élet részei, így ezekből is kapunk ízelítőt.

Ha pedig mindez nem lenne elég, Harrynek azzal is szembesülnie kell, hogy különleges kapcsolat van közte és Voldemort között, ami akár hasznos is lehet, de veszedelmet is jelenthet, ha hagyja magát félrevezetni.

A fő cselekmény természetesen a Voldemort elleni harc, de ahogy írtam, sok minden más szövi át a cselekményt, és Harryék sem ülnek tétlenül, önállósítják magukat, nem hagyják, hogy a felnőttek kizárják őket, csak az életkoruk miatt egy olyan komoly ügyből, mint a Sötét Nagyúr elleni küzdelem.

A Harry Potter és a Főnix Rendje nem olyan pörgős, mint az előző részek, de azért nem szűkölködik drámai fordulatban, hőseink pedig a kamaszkor közepén járnak, ami nem kevés bonyodalomhoz vezet az egymás közötti kapcsolataikban. Izgalomból, vidám és szomorú jelenetekből nincs hiány, az újabb szereplők megjelenésével pedig még színesebbé válik a történet. Bebizonyosodik, hogy Dumbledore professzor is csak ember, és követhet el hibákat, valaki elveszíti egy szerettét, a varázslótársadalom pedig ráébred, hogy a hatalomban nem szabad feltétel nélkül megbízni, és kulcsfontosságú talányról hull le a lepel, ami megpecsételheti Harry Potter sorsát.

DoloresUmbridge_PM_B5C13M1_DoloresUmbridgeInHerOffice_Moment
Dolores Umbridge a dolgozószobájában. Photo on Pottermore.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s