J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg (Harry Potter 6.)

Harry Potter és a Félvér HercegFülszöveg
A Voldemort elleni harc állása igen aggasztó: a baljós jeleket már a mugli kormányok is észlelik. Szaporodnak a rejtélyes halálesetek, katasztrófák. A három jó barát egy ideje aggódva figyeli a Reggeli Próféta halálozási rovatát, félve, hogy ismerős névre bukkan. Dumbledore időről időre eltűnik a Roxfortból. Senki nem tudja, hogy ilyenkor hol tartózkodik. Az élet azonban háborús időkben sem csak harcból áll… A hatodévesek a hoppanálást gyakorolják, olykor rendkívül érdekes eredménnyel. A Weasley-ikrek üzleti tevékenysége egyre kiterjedtebb. Szerelmek szövődnek a felsőbb évesek között, a Roxfort házai és egyes lakói továbbra is kíméletlen versenyben állnak. Harry értékes segítséget kap a titokzatos Félvér Hercegtől. A jó és a gonosz közti frontvonal immár a Roxfortban húzódik. Harry igyekszik minél alaposabban megismeri Voldemort múltját, ifjúságát, hogy rátaláljon a Sötét Nagyúr sebezhető pontjára.

A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

„A jó és gonosz közti frontvonal immár a Roxfortban húzódik.” A legjobban talán a fülszöveg ezen mondatával lehet jellemezni a regényt, hiszen a hatodik részben kiéleződnek az emberi kapcsolatok a Roxfortban, legfőképpen az ellentétek. Voldemort visszatérte immár nem kérdés, a kétkedők is kénytelenek szembenézni vele, hogy a Sötét Nagyúr valóban testet öltött, és a világot újra veszedelem fenyegetni. Az emberek félnek, nem tudni már, kiben lehet megbízni, nem mernek nyíltan beszélni, nyitott szemmel kell járni, vagy ahogyan Rémszem Mordon mondaná, lankadatlan éberség!

Ebben a kötetben a legjobban Harry és Dumbledore különórái tetszettek, minden gonoszsága ellenére nagyon vonzott Voldemort múltja, kíváncsi voltam rá, hogy lesz egy újszülöttből egy lelketlen, romlott, elvetemült gyilkos. Ezek a részek sok mindenre adtak magyarázatot, és legalább ugyanannyi kérdést vetettek fel, amire ebben a kötetben még nem kapunk magyarázatot. Az egyetlen problémám a rövidsége volt ezeknek a jeleneteteknek. Sokkal, de sokkal többet szerettem volna megismerni a korábbi eseményekből, egyrészt mert annyira érdekesek, másrészt pedig azért, mert minden egyes apróság kulcsfontosságú volt. Dumbledore kihangsúlyozta Harrynek, hogy mennyire fontos, hogy ismerje az ellenség gyenge pontjait, nem árulta el, miért, ám a hetedik részben világossá válik, hogy miért kellett a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbbet megtudnia Voldemortról.

Aztán ott van a Félvér Herceg rejtélye, aminek különösebb jelentősége nincs, de mégis végig izgalomban tartja az olvasót, néha a három jó barát között is feszültséget generál, egyszer pedig majdnem halálos balesetet okoz. Amikor fény derült a Félvér Herceg személyére, eléggé megdöbbentem, főleg azért, mert Rowling gondoskodott róla, hogy mellékvágányra tereljen, és eszembe se jusson, hogy kiről is van szó valójában.

Malfoy mesterkedése nagyon jó húzás volt Rowlingtól, végig lehetett találgatni, hogy Piton akkor kinek is az oldalán áll, és habár tekintve, hogy Dumbledore megbízott benne – a bölcs, tévedhetetlen mester alakja, aki mindent lát és mindent tud, és akire az olvasó is rábízná az életét -, ezért én is, de néha azért bennem is fellobbant a kétely aprócska szikrája, hogy mi van, ha Piton megvezeti Dumledore-t, és az lesz a csavar, hogy kiderül, hogy Piton végig valóban Voldemort oldalán állt? A lelkem mélyen tudtam, hogy ez nem igaz, és Piton lojális Dumbledore-hoz, de ha egyszer megindul a fantáziám, akkor nehéz neki megálljt parancsolni, és izgalmas volt eljátszani a gondolattal. Azokat a részeket kifejezetten élveztem, amikor Harry előre lejátszotta magában a reakciókat, amikor majd közli a barátaival, és a felnőttekkel, hogy mi a véleménye a Piton és Malfoy között lezajlott párbeszédről. (Ilyet én is szoktam csinálni, néha hallom a lelki füleimmel és látom a lelki szemeimmel a reakciókat a mondanivalómra, és csak mosolygok magamban, amikor minden úgy zajlik, ahogy én lejátszottam a fejemben.)

A csavar a könyv végén kifacsarta a szívemet, és nem akartam elhinni, hogy Rowling képes volt megtenni. Később, higgadt fejjel persze rájöttem, miért kellett így történnie, de az nem enyhítette a veszteség fájdalmát. Piton árulása pedig úgy felbőszített, hogy meg voltam róla győződve, valóban a rossz oldalon áll, és végig hazudott.

Dumledore és Harry kapcsolata ebben a kötetben volt a legközelebbi, de Dumledore még így is csak nagyon keveset árult el magáról, és azt még az utolsó rész elolvasása után sem értettem meg, hogy miért kellett ennyit titkolóznia. A bölcs szerepében Rowling nyilván akart adni neki egy misztikus, titokzatos légkört, ami körüllengi, de a hetedik kötetben végül lehullt a lepel, ezért örültem volna neki, ha egy kicsit közvetlenebb Harryvel, többet elárul neki mindarról, ami összeköti őket, mert bizony volt pár dolog…

Pottermore_CharacterPortraits_Dumbledore_Colour_05JH
Albus Dumbledore. Photo on Pottermore.com

A szerelmi szálak már komplikáltabbak, mint A Harry Potter és a Főnix Rendjében, igaz, sokszor sokkal idegesítőbbek is. Ginny és Harry párosa számomra sosem volt egyértelmű, mert míg Harry részéről láthattuk a folyamatot, hogy hogyan szeret bele Ginnybe, Ginny részéről nem volt meg fordítva ez a fajta vonzalom, legalábbis Rowling nem bontotta ki, és míg Harry marcangolta magát a Ginny iránti érzései miatt, a lány mindig más fiúkkal volt együtt, szóval kicsit furcsa volt az a hirtelen váltás, de úgy vélem, tökéletesen összeillenek, mire azonban ténylegesen megszokhattam volna őket együtt, sajnos különváltak útjaik.

A Harry Potter és a Félvér Herceg feladta a leckét és sok gondolkodnivalót adott az utolsó könyvig, és úgy gondolom, minden olvasó durván elszámolta magát, abban ugyanis olyan sok váratlan csavar van, mint amennyi az összes többi regényben együttvéve.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s