A Harry Potterről

Kicsit sok már a Harry Potterből, tudom, de hát mit csináljak, ha ez a szívemnek legkedvesebb sorozat a világon? Nem lesz ez mindig így, nem fogok ám folyamatosan Harry Potter tartalmat generálni, de még folyamatban van az előző blogom bejegyzéseinek átemelése, és miután közzétettem az utolsó Harry Potter részről szóló értékelésemet is, szerettem volna megosztani a másfél éve írt összegzésemet is, amit változatlan formában közlök, a véleményem azóta sem változott. Tudom, hogy vannak, akik unják, hogy a csapból is ez folyik, és úgy gondolják, érdemtelen ez a nagy rajongás és csodálat, ők egyszerűen ne kattintsanak a tovább gombra, és görgessenek lejjebb vagy feljebb, és válogassanak kedvükre a többi bejegyzés közül.

hogwartscastle_wb_f4_hogwartsthroughthetrees_illust_100615_land
Roxfort. Photo on Pottermore.com

Szóval, a helyzet az, hogy a legkevésbé sem vagyok megelégedve a Harry Potter könyvekről írt értékeléseimmel, eléggé semmitmondónak találom őket, de nem tehetek róla, spoiler nélkül képtelenség róluk írni, és ahhoz, hogy bármelyikről érdemben bármit is leírjak, minden titkok fel kellene fednem, és kötetenként minimum egy szakdolgozat hosszasságában tudnám ecsetelni a hogyanokat és miérteket. Egyébként megtehetném, mert azt osztok meg a saját blogomon, amit akarok, de különösebb értelmét nem látom. A nagy teóriák megosztására, és minden apró jelenet kivesézésére millió és egy fórum létezik, én inkább csak egy kis kedvcsinálót hoztam egy-egy rövid poszt keretében.

Bármelyik könyvről, amit olvastam, tudok egy tömör, összeszedett véleményt írni/mondani, de ez nem az a sorozat. Egyszerűen képtelenség érdemben úgy nyilatkozni róla, hogy az ember egy fél tucat kulcsfontosságú momentumot meg ne említsen, de azt nem fogom megtenni, mert ez a sorozat a felfedezésről szól. Nagyon sokáig nem tudtam ezt megfogalmazni magamban, de aztán beugrott, hogy ez a lényeg. A kalandozás egy olyan világban, amelynek sajnos soha nem lehetünk a részesei. Egy ismeretlen, sokszor félelmetes, de inkább gyönyörű és izgalmas világban, ahová az ember egy kis gyomorgörccsel lép be, és lépten-nyomon megdöbben attól a sok apró csodás meglepetéstől és a varázslatos miliőtől, ami mindenhol körülveszi. Az alapok ugyanazok, mint a való életben: emberi kapcsolatok, megélhetés, az élet szokásos kis és nagy kérdései, de mindez egy jókora plusz adalékkal: titokzatos, csodálatos, felemelő varázslattal. Minden sarkon van egy rejtély, egy kis izgalom, valami különlegesség, ami mássá teszi ezt a világot, mint bármelyik másikat. A mágia ősi időkre nyúlik vissza, ezért a megfejtésre váró talányokból sosincs hiány, és ez a kulcs: itt soha semmi nem válik unalmassá.

Aki belép ebbe a világba, azt teljesen beszippantja, és egy életre elkíséri. Ez nem egy egyszer olvasós vagy felejtős dolog, ez egy óriási, örökre szóló élmény, amiből sosem elég, és mindig több kell. Egy olyan világ, amiben csak elmerülni jó, kiszakadni belőle nem.

Annyi titok szövi át, hogy lehetetlenség nem tengernyi hosszan akár egyetlen szeletét is felvázolni, ezért meg sem próbálkoztam vele, ráadásul mindenkinek, aki még nem olvasta, kell az élmény, a lehetőség, hogy ő maga ismerhesse meg.

Amikor azt írom, hogy rengeteg rejtett utalás van benne, és olyan aprólékosan van felépítve, hogy már az első részben vannak az utolsó részre vonatkozó fontos utalások, akkor nem túlzok, ez valóban így van. Félszavaknak is jelentősége és súlya van, szóval ha valakinek elsőre ez egy egyszerű kis fantasy történetnek tűnik, azt ne tévessze meg a főszereplők életkora, és az, hogy ez elsősorban ifjúsági sorozat. Olyan mélysége és egyedisége van, amit szavakkal nem lehet leírni, ahhoz el kell olvasni, át kell érezni, hogy az ember megértse, konkrétan mit is jelent ez. Vannak dolgok, amiket nem lehet szavakkal visszaadni, nem lehet a hangulatukat lefesteni, akárhogy is próbáljuk, és ez ilyen. Jelzők tömkelegét lehet csak használni, de az sem fogja visszaadni a lényeget. Az egyedit és eredetit, mint jelzőt számtalan dologra rá lehet sütni, de minden egyediség és eredetiség más és más, és ezek eszenciáját csak akkor lehet kideríteni, ha valaki beleássa magát a történetbe. Máshogy nem

Egyetlen film, értékelés, kép sem fogja visszaadni azt, amit a Harry Potter sorozat magában hordoz, mert lehetetlen. Megközelítőleg lehet, hogy sikerül, de teljes szubsztanciájában nem.

Ha valaki szeretné mélyebben beleásni magát a sorozatba, az rengeteg fórumot és blogot talál az interneten, ahol a többi rajongóval meg tud vitatni körülbelül minden egyes mondatot. Én nem látogatok ilyen oldalakat, egyrészt mert nincs rá időm, másrészt pedig én az a fajta vagyok, aki jobb szeret magában elmélkedni, de tényleg hemzseg tőlük az internet, szerintem nincs még egy ilyen népszerű kortárs könyvsorozat, szóval minden sarkon bele lehet botlani valamibe, ami a Harry Potterrel foglalkozik.

Én arra buzdítok mindenkit, aki még nem tette, hogy olvassa el, nem fogja megbánni, kivéve ha nem akar egy elsőrangú és utánozhatatlan univerzum részese lenni.

 

 

hogwartscastle_wb_f4_hogwartsthroughthetrees_illust_100615_land

A Harry Potterről” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Nincs olyan, hogy “túl sok” Harry Potter! :)) ♥ Én is imádom a sorozatot, és most, hogy épp újraolvasom, nagyobb kihagyás után, jöttem rá én is, hogy abszolút igaz, hogy ez az egész mindig a felfedezésről, és annak örömeiről szól.

    Kedvelés

    1. Számomra sem létezik az a fogalom, hogy túl sok HP tartalom, de a blogon szeretnék helyet hagyni más olvasmányélményeknek is. Biztosan fogok még írni valamilyen formában a könyvekről, van egy-két tervem, de egyelőre pihentetem a dolgot. Én nagyon szerettem a három jó baráttal kalandozni ebben a varázsvilágban, és azt hiszem ezt sosem fogom kinőni… De az az igazság, hogy nem is akarom. :)

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s