Így jöttem rá, hogy ki ölte meg Roger Ackroydot

Annak ellenére, hogy mennyire nem az én profilom a krimi, életem első Agatha Christie regénye nagyon tetszett, olvasmányos és csavaros, és egészen zseniális a gyilkos kiléte. Az első perctől fogva volt egy megérzésem, de a negyedik fejezetben történt valami, ami számomra előrevetítette az eseményeket, és annak ellenére, hogy teljesen biztos voltam benne, ki ölte meg Roger Ackroydot, egy kicsit meglepődtem, hogy sikerült rájönnöm. Aki még nem olvasta a regényt és/vagy nem szeretné megtudni, ki a gyilkos, az ne olvasson tovább.


Mielőtt még olvastam volna, nagyon sokat hallottam Agatha Christie-ről és az agyafúrt krimijeiről, és abból indultam ki, hogy olyasvalaki a gyilkos, akiről senki nem gondolná. Így hát elvetettem azokat az embereket, akik túlságosan egyértelműnek tűntek, és akiket Poirot gyanúsított.

Nem szokványos megoldás, hogy a mesélő legyen a gyilkos, nyilván senki nem hinné, hogy az ölte meg az áldozatot, akinek a szemszögén keresztül megismerjük az egész történetet, itt bizony ez a helyzet. Doktor Sheppard, a kedves, joviális öreg orvos egy kicsit már az első pillanattól fogva gyanús volt. Érdekes módon hozzá fordultak nem orvosi panaszokkal is, mindenki megbízott benne, ráadásul túlságosan nagy érdeklődést mutatott az ügy iránt. Ez persze még kevés, hiszen egy kis közösségben felkavarja az állóvizet, ha megölnek valakit. Fontoskodása azonban kirívó volt, és készséggel követte mindenhová a belga detektívet.

Ami nekem szöget ütött a fejembe, az egy nagyon apró jelenet, és talán nincs is jelentősége, az is elképzelhető, hogy csak belemagyarázom, de én ekkor gondoltam először komolyan, hogy a kedves doktor úr a gyilkos.

Azon az estén, amikor Ackroydot meggyilkolták, a gyilkosság előtt Ackroyd doktor Shepparddel beszélgetett a dolgozószobájában. Abban a jelenetben megkérdezte tőle, hogy be van-e csukva az ablak. Sheppard odament, és megnézte, látta, hogy nyitva van. Csodálkozott azon, hogy nyitva van, illetve annyit mondott Ackroydnak, hogy rendben van, azt viszont nem ejtette ki a száján, hogy becsukta. És ez nekem nagyon furcsa volt, mert úgy éreztem, hogy azt akarja, hogy az ablak nyitva maradjon.

– Legyen olyan szíves, nézze meg, be van-e csukva az ablak – mondta.
Kissé meg voltam lepve, de odamentem az ablakhoz. Nem franciaablak volt, hanem a szokásos tolóablak. A súlyos, kék bársonyfüggönyt összehúzták előtte, de maga az ablak fölül nyitva volt.
Még mindig az ablaknál álltam, amikor Parker visszatért.
– Rendben van – mondtam, visszalépve a függöny mögül.
– A zárat is ráfordította?
– Igen, igen. Mi van magával, Ackroyd?
Éppen becsukódott Parkert mögött az ajtó, különben nem tettem volna fel ezt a kérdést.
Ackroyd vagy egy percig várt, csak azután válaszolt.
– Pokoli helyzetben vagyok – mondta lassan. – Nem, ne fáradjon azokkal a nyavalyás tablettákkal. Azt csak Parker miatt mondtam. A személyzet olyan kíváncsi. Jöjjön ide, és üljön le. Az ajtó be van csukva, ugye?
– Igen. Senki nem hallgathat ki, legyen nyugodt.

Utána, Ackroyd ismételt kérdésére megjegyezte ugyan, hogy ráfordította a zárat, és később megjegyezte, hogy senki nem hallgathatja ki őket, számomra ösztönös, hogy ha valaki megkér, hogy pl. csukjam be az ablakot, és nem látja, hogy ezt megtettem, akkor szólok, hogy becsuktam. És való igaz, hogy az ember első reakciója rendkívül árulkodó és sokatmondó, és doktor Sheppard viselkedése számomra természetellenes volt.

A későbbiekben az előbb leírt buzgómócsing viselkedése tette gyanússá. Poirot háttérinformációinak nyilván nem voltam a birtokában, de az is jel volt, hogy nem osztott meg mindent az orvossal, és hogy hízelgett a nővérével. Ez utóbbit lehetne arra fogni, hogy azért tette, mert Caroline mindig olyan jól értesült volt, de valahogy mindig éreztem benne egy kis hátsó szándékot.

Egy szó mint száz, lehet, hogy Agatha Christie nem is direkt rávezetésként írta úgy a fenti jelenetet, ahogy, számomra a gyanú árnyékát vetette a jó szándékú doktor Sheppardre, és szinte magam sem hittem el, de végig tudtam, hogy ő volt az, aki elkövette a gyilkosságot.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s