Judy Blume: Deenie

DeenieFülszöveg
When Deenie sees the brace for the first time, she wants to scream, “FORGET IT… I’m never going to wear that thing. Everyone will know. EVERYONE!” But the words won’t come out. And Deenie, beautiful Deenie, who everyone says should be a model, is stuck wearing a brace from her neck to her hips. For four years – or longer. She feels ugly and angry. But only she can figure out how to deal with it. And that’s going to take courage. Her mother wants to blame someone for ruining her plans for Deenie. Her friends want to be supportive but don’t know how. And Buddy Brader – well, he’s never heard of scoliosis.

Judy Blume-ról a Gilmore Girls (Szívek szállodja) c. sorozatban hallottam először, és amikor akciós volt egy hatkötetes, díszbozos gyűjteménye a Book Depositoryn, akkor meg is rendeltem, mert nagyon szeretem az ifjúsági regényeket (leginkább a klasszikus és a “retró” köteteket).

Ez a könyv egy, a kamaszkori változások küszöbén álló, önmagával és a testével ismerkedő lány története, akinek a frissen diagnosztizált betegsége megnehezíti az egyébként sem könnyű folyamatot. Amikor megtudja, hogy gerincferdülése van, és évekig fűzőt kell majd viselnie, Deenie kínlódik, és nem tudja, hogyan dolgozza fel és fogadja el az újonnan kialakult helyzetet. Bonyolítja a dolgot, hogy az anyja amiatt dühöng, hogy így Deenie nem modellkedhet, holott ez a lányt a legkevesbé sem érdekli, sokkal jobban zavarja, hogy mások mit fognak gondolni róla, és ő hogyan tud majd megküzdeni a betegsége árnyoldalaival.

Az írónő regénye kiskamaszoknak szól, őket próbálja megszólítani, így a nyelvezete természetesen ehhez igazodik. A könyv a ’70-es évek elején íródott, és nyilvánvalóan a kamaszkor akkori kihívásaira reflektál, ami alapvetően nem sokban tér el a mai tinédzserek problémáitól, de akkoriban még nem volt ennyira őrülten felgyorsult a világ, és ez le is szűrhető a könyvből. Ez nem jelenti azt, hogy egy akkori tizenhárom éves lány problémájának ne lenne akkora súlya, mint egy modernkoriénak, de talán kevesebb nyomás volt rajtuk, és nem kellett a torzított, agyonretustált Instagram sztárokkal versenyre kelniük.

Rossz volt látni, hogy Deenie anyja mennyire a saját keserűségével van elfoglalva ahelyett, hogy a lányának próbálna meg segíteni. Az apja sokkal támogatóbb volt, és próbálta a feleségét is lecsillapítani, több-kevesebb sikerrel. Deenie barátnői őszintén együttérzőek voltak, de sokszor bajban voltak vele, hogy hogyan tudnának valóban segíteni.

A könyvben megjelenik a szexualitás is – igaz, csak érintőlegesen -, az egyik jelenetben a tornatanárnő felvilágosítást is tart, és Deenie is elkezdi felfedezni a saját testét. Emiatt egyébként be is tiltották bizonyos iskolákban és nyilvános könyvtárakban, ráadásul az Amerikai Egyesült Államokban a leggyakrabban kifogásolt könyvek listáján is helyet kapott.

Nagyon tetszett a könyv, tökéletes olvasmány lehet a kamaszkor küszöbén álló lányoknak, mert bevezet ennek a korszaknak a nehézségeibe, megpróbál irányt mutatni, és válaszokat adni. Nyilván Deenie szituációja nem illeszkedik mindenkinek a helyzetére, de alapvető, általános gondolatébresztőként sok lánynak hasznos lehet. Egy kicsit rövid, ami eleinte zavart, mert úgy éreztem, az írónő mélyebben is a dolgok mélyére áshatott volna, de aztán rájöttem, hogy nem is olyan nagy baj ez nem kell a fiatal (potenciális) olvasókat több száz oldalas kötetekkel riogatni, és nem szabad egy ilyen érzékeny témát túlságosan töményen rájuk erőltetni, szabad teret kell hagyni, hogy a saját gondolataikat megfogalmazzák az olvasottak alapján, szóval a Deenie-t tényleg egy bevezetőkötetként ajánlanám.

Magyarul sajnos nem jelent meg (legalábbis én nem tudok róla), de aki például angolt tanul, az a nyelvet is gyakorolhatja, ha elolvassa, nagyon egyszerű, könnyen érthető a nyelvezete.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s