Érdekel #1

Egy új rovat-szerűség keretein belül listába szedtem azokat a könyveket, könyvsorozatokat, könyves programokat, amikre felfigyeltem mostanság, és amik érdekelnek. Szeretnék majd időnként hozni egy-egy ilyen gyűjtőposztot, de nem ígérem meg, hogy x időnként jelentkezni fogok vele, ezért nem is igazi rovat ez, csak szerűség.

Nem a legújabb megjelenéseket gyűjtöttem össze, azokat nem figyelem megszállottan (egészséges keretek között persze igen), és olyan sok régebbi kiadású könyv van, amit nem olvastam még, de érdekel, hogy nem is tudnék tartani egy olyan olvasási tempót, amiben minden engem érdeklő új megjelenést elolvasok. Arról nem is beszélve, hogy nálam még soha semmilyen olvasási terv vagy lista nem vált be, kizárólag az aktuális hangulatom határozza meg, hogy mit olvasok, az pedig olyan változó, mind a Hold. (Erről mindig eszembe jut a Carmina Burana kantátája: O Fortuna, velut Luna, statu variabilis…) Visszakanyarodva tehát a fő témához: következzék a nem friss könyvekből, de friss programokból összeállított válogatásom, melyet meghatározatlan időn belül és meghatározatlan időközönként ismét megírok majd.

Az ágybérlő

Nem vagyok egy nagy chick lit rajongó, bár néha szeretek kikapcsolni egy könnyedebb, de minőségi olvasmánnyal. Az elmúlt két hónapban volt néhányabb fajsúlyosabb olvasmányom, köztük egy-két mélyebb dráma is, és most vágyom valami egyszerű, bájos, humoros történetre. Régóta szemezgetek már Az ágybérlővel, eddig visszatartott az egyik főszereplő neve (Tiffy, mint valami óvodás kislány vagy egy kiskutya), amiből persze hülyeség bármilyen következtetést is levonni, viszont a történet egészen megtetszett.

Nemrég megnéztem a Tőrbe ejtve c. filmet Daniel Craig főszereplésével, és rájöttem, hogy krimire vágyom. Nem túl sok krimit olvastam még, ami furcsa, mert szeretem, filmben is elég sokat nézek. Tavaly elkezdtem az ismerkedést Agatha Christie-vel, ezt szeretném folytatni, illetve felkeltette az érdeklődésemet Angela Marsons Kim Stone c. sorozata is, valamint John Hart A megváltás útján c. regénye.

A megváltás útján

Angolul szemet vetettem Jenn McKinlay Library Lover’s Mystery sorozatára, cozy mystery témában még nem olvastam, de nagyon érdekel. A borítói nem valami szépek, de ha jók a könyvek, akkor ez engem annyira nem zavar. Ezt viszont csak akkor fogom megrendelni, ha lesz valami akció, egyben egy kicsit sok lenne.

Hogy azért mégis legyen friss megjelenés a listán, várhatóan június elején érkezik Az Intézet Stephen Kingtől, ezért szó szerint remegek, nagyon várom már. Betegesen rendszerető énem kinézte magának a Martha Stewart’s Organizing kötetet, habár a majd’ nyolcezer forintos árát soknak tartom (és ez is akciós, egyébként kb. kilencezer forintért vesztegetik.)

Pókfény

Egy igazán belevaló fantasy regényre is nagyon vágyom már, ahol nincs nyálaskodás, szerelmi háromszög, logikai bukfencek, viszont van pörgős cselekmény és klassz világfelépítés. Begyűjtöttem néhány ajánlást, eddig egyedül a Pókfény akadt fenn a rostán. Erre a kategóriára viszont továbbra is várom az ajánlásokat, ha ismertek a fenti kritériumoknak megfelelő fantasy könyvet, ne tartsátok magatokban. Lehetőleg önálló kötet legyen, ne sorozat, és az is jó lenne, ha nem ifjúsági lenne… tudom, sokat kérek. Vagy lehetetlent.

Történelmi témájú könyveket is szeretnék olvasni a közeljövőben, viszont nem feltétlenül regény formájában, hanem inkább ismeretterjesztő köteteket, így szemeltem ki magamnak a Magyar Őstörténet sorozatot és A Harmadik Birodalom felemelkedését és bukását. Ez utóbbi két vaskos kötet, és nem egy könnyű esti olvasmány, de nagyon érdekel, több olyan ismerősöm is ajánlotta, akik nagyon a jártasak a II. világháború témájában, úgyhogy én is szeretném elolvasni.

Horrort is szeretnék olvasni, ezzel csak az a baj, hogy ehhez elég félős vagyok, én annak idején már a nazgûloktól meg a dementoroktól is remegni kezdtem. Ma már azért ettől jobb a helyzet, de horrorfilmet még mindig nem merek egyedül nézni. Tavalyelőtt elkezdtem a nézni a Netflixen a Hill House szellemét, de egy hétig nem tudtam utána aludni, úgyhogy két rész után abbahagytam, pedig tetszett, és érdekelt volna a folytatás. A másik egy kevésbé ismert kötet, ez pedig Demeter Norbert A Lanky ház halott c. regénye.

Eme eklektikus válogatás végére pedig egy program, amit már nagyon várok: május 11-én Blake Crouch közönségtalálkozó és dedikálás lesz Budapesten a Lurdy moziban, és habár csak a Wayward-Pines trilógiát olvastam eddig a szerzőtől, azt nagyon szerettem, úgyhogy tűkön ülve várom ezt a találkozót. Az esemény részletei itt találhatóak.

Blake Crouch dedikálás
Forrás.

Hogy a fenti válogatásból mit és mikor fogok olvasni, még én sem tudom, de mostanában leginkább ezek keltették fel az érdeklődésemet, úgyhogy nagy esély van rá, hogy ha nem is mindegyiket, de legalább egy-kettőt el fogok olvasni. Most így hirtelen arra szavaznék, hogy Az intézet, a Pókfény és A megváltás útján biztos befutó. A Blake Crouch dedikáláson pedig biztos, hogy ott leszek.

Érdekel #1” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Az új Stephen King könyv tök jól néz ki :) A Hill House szelleme sokaknál csalódás, mert nem a mai ijesztgetős horror, hanem a rosszabb, igazibb fajta: ami a lelkedbe tapos. A könyvtől én jobban féltem, mint a sorozattól, és amúgy totál más a kettő (szerintem a filmsorozat az első öt részig kifejezetten élvezhető, de utána merő baromság). A könyv tényleg inkább hangulatos és a szereplővel együtt te is kezdesz megőrülni. Én legalábbis így éltem meg :D De jó nagyon, olvasd el! Most szereztem meg az írónőtől egy régen kiadott novelláskötetét, azt is várom :) Demeter Norbert könyvéről viszont nem hallottam, úgyhogy köszi, meg is nézem, miről szól!

  Kedvelik 1 személy

  1. Érdekes, hogy a lélekbe taposós könyvektől nem félek annyira. Én a klasszikus ijesztgetős dolgoktól tartok, de azoktól nagyon, ha hallok valami neszt, miközben zuhanyozom, vagy meglátok egy árnyékot a sötétben, én már teljesen kikészülök, ilyen szempontból sajnos nagyon félős vagyok, amióta csak az eszemet tudom. De ha a könyv ilyen szempontból nem vészes, akkor el fogom olvasni.

   Demeter Norbert könyvére én is teljesen véletlenül bukkantam rá miközben egy cikket kerestem az interneten, de nagyon ígéretesnek tűnik, viszont nagyon ijesztőnek is… :D

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s