Könyves évzáró – 2020 számokban és élményekben

2020-ban végre elértem a kitűzött célomat: 35 könyvet szerettem volna elolvasni, ez sikerült is, 38 könyvet olvastam el, hármat hagytam félbe, egy olvasás pedig még folyamatban van, ezt valószínűleg még a héten befejezem. A 2021-es olvasásaim száma valószínűleg nulla, vagy nagyon kevés lesz, ennek az okáról röviden a poszt végén írok. Na, de lássuk a részleteket és a listákat!

A Moly szerint kb. 13700 oldalt olvastam el, ami inkább kb. 14030 körül van, mert a Verát hangoskönyvként hallgattam meg, de azt nullának számolja.

A legjobb olvasmányélmények az alábbiak voltak:
1. Lev Tolsztoj: Anna Karenina
2. Gail Honeyman: Eleanor Oliphant köszöni, jól van
3. Shirley Jackson: Sóbálvány

A legrosszabb olvasmányélmények az alábbiak voltak:
1. Grecsó Krisztán: Vera (hangoskönyv)
2. Stephen King: Az Intézet
3. Philippa Gregory: Az utolsó Tudor

Az újraolvasásokat nem vettem alapul egyik listánál sem, mert a legjobbaknál nem tudtam volna választani. Idén egyébként hat könyvet olvastam újra (egy mondókás könyv), és mindegyik ugyanolyan jó élmény volt, mint első olvasásra, sőt… Nagyon szeretem a kedvenceimet újraolvasni, imádok visszatérni egy olyan közegbe, amit jól ismerek, és már első alkalommal is lenyűgözött, az csak a plusz hozadéka, hogy mennyi új apró részletet, réteget és mondanivalót fel tudok ilyenkor fedezni. Talán nincs is olyan olvasmányom, amit első olvasás alkalmával szerettem, és később ne tetszett volna…

Mindenképpen szeretném kiemelni J.K. Rowlingtól Az Ickabogot, amit nem soroltam be sehová, mert meseregény, de kiemelkedő olvasmányélmény volt számomra, nagyon ajánlom mindenkinek, szerintem felnőttek számára is tanulságos és élvezetes.

Idei nagy felfedezettem Avildának köszönhetően Shirley Jackson, akinek szintén ajánlom a könyveit, magyarul sajnos csak kettő jelent meg, de tervezek tőle angolul olvasni, mert ő aztán igazán az ember bőre alá mászik. 2020-ban befejeztem Philippa Gregory Tudorok c. sorozatát, amiről egy kicsit bővebben itt írtam. Néhány Agatha Christie regényt is elolvastam (a Tíz kicsi négerről írtam is), mindegyik nagyon tetszett, igaz, minden esetben kitaláltam, ki a gyilkos, de ez mégsem vont le semmit számomra az értékükből. Élvezem a stílusát, és a misztikus hangulatát AC krimijeinek, egyébként is imádok rejtvényeket megoldani, az ilyen stílusú (társas)játékokat is szeretem.

A legjobbak között a Freskó ugyan nem kapott helyet, de csak azért, mert nagyon nehéz volt választanom, egyébként szintén a kedvencem lett, nagyon vacilláltam hogy a Freskó vagy az Eleanor Oliphant, köszöni jól van kerüljön-e fel a listára, de a mostani élethelyzetemben és érzelmi kötődésem miatt Gail Honeyman könyve jobban elevenembe talált, így azt választottam.

Az idei év legnagyobb meglepetése utolsó olvasmányom, Sarah Pinborough Ne higgy a szemének! c. regénye volt, ami egy rendkívül izgalmas, csavaros, misztikus pszichothriller, ami hajnali négyig ébren tartott.

A 2020-ben született bejegyzések közül a legolvasottabbak az alábbiak voltak:
1. Almási Kitti: Ki vagy Te?
2. Lev Tolsztoj: Anna Karenina
3. Szabó Magda: Freskó

A Szabó Magda könyveiről íródott bejegyzések egyébként nagyon népszerűek, örülök, hogy ennyire tetszenek (legalábbis, remélem, ez az oka…), nagyon nehéz a könyveiről írni, annyira mély és sokszor szavakkal le nem írható érzéseket hagy bennem, de igyekszem ezeket a lehető legpontosabban visszaadni.

A korábbi blogomról (Különlegességek könyveldéje) minden bejegyzésemet átemeltem, így már teljes a blog tartalma.

Olvasásügyileg röviden ennyi történt velem, amit viszont még mindenképpen szeretnék megosztani az az, hogy az elkövetkező időszakban (egy-másfél év, ezt még nem tudom pontosan) nem igazán leszek aktív a blogon, ugyanis munka mellett újra tanulni fogok, és nem nagyon lesz időm olvasni. Nem a klasszikus felnőttoktatási formában fogok részt venni, hanem a jogi szakvizsgámra fogok készülni, ami a szabadidőm nagy részét fel fogja emészteni, és lehet, hogy két részvizsga között (összesen három van) lesz szusszanásnyi időm, akkor viszont nem biztos, hogy lesz energiám vagy kedvem olvasni. Ez majd kialakul, amint letettem az első vizsgámat, meglátom majd, hogy mennyire fogok lemerülni, és hogy hogyan fogom beütemezni a másik kettőt. Ha fogok is olvasni, valószínűleg akkor is legfeljebb könnyedebb olvasmányokat és a komfort könyveimet (pl. Harry Potter, Jane Eyre). A blogolást nem fejezem be, mert imádom csinálni, ahogy természetesen az olvasáshoz is visszatérek majd, de most az az elsődleges, hogy meglegyenek a vizsgáim, bár szívem szerint inkább olvasnék. Rengeteg olvasási listám van mindenféle tematika alapján, de ezt most el kell engednem, a könyvek megvárnak. Lehet, hogy időnként írok majd egy-két posztot, de ezt előre még nem tudom, előbb-utóbb jelentkezem majd. Remélem, azért találtok kedvetekre valót a régebbi bejegyzéseim között.

Az biztos, hogy amint meglesz az összes vizsgám, elolvasom A Gyűrűk ura sorozatot, és Margaret Atwood magyarul megjelent összes könyvét. Meg még sok minden mást is, amit most nem sorolok fel, de ezek a jövőbeli listám biztos pontjai. :)

Köszönöm mindenkinek, aki olvassa a blogomat, és velem tart könyves utazásaim során, annak is, csak egyszer járt itt, vagy véletlenül tévedt ide, és esetleg itt ragadt, de akkor is, ha nem. Remélem, mihamarabb találkozunk!

Mindenkinek sikerekben, egészségben és jó olvasmányélményekben gazdag, boldog(abb) új évet, sok erőt és kitartást kívánok!

Könyves évzáró – 2020 számokban és élményekben” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Gratulálok az elért célhoz, és a sok jó könyvhöz! Engem olyan szinten zavar, hogy a hangoskönyveket 0 oldalnak veszik a könyves közösségi oldalak, hogy emiatt sosem azt a verziót jelölöm olvasásra… Idegesít, hogy ez mennyiben torzítaná a statisztikát.
    Nahát, nagyon komoly elhatározás! Én sose tudtam feladni az olvasást így, vizsgák közepette se. Őszintén remélem, hogy azért lesz valamennyi időd rá, meg persze kedved is! Sok sikert a felkészüléshez, boldogabb új évet! :)

    Kedvelés

    1. Köszönöm. :) Én először nem is figyeltem, hogy nem számolta az oldalszámokhoz a hangoskönyvet, csak utólag láttam, amikor év vége felé néztem az elolvasott oldalakat. Jó, hivatalosan valóban nem olvasunk, de a könyv tartalmát megismerjük, és szerintem ez a lényeg, ráadásul azt az x száz oldalt végighallgatni nekem pl. sokkal több idő volt, mintha elolvastam volna. Nekem sajnos nagyon nem jött be ez a hangoskönyv hallgatás, úgyhogy a jövőben maradok az olvasásnál.

      Fájó szívvel hoztam meg ezt a döntést, de muszáj volt, mert így sem tudom, hogy fogok a tananyag végére érni, nagyon kevés tanulmányi szabadság jár érte, és az egész ötéves egyetemi tananyagból le kell újra vizsgázni (ami már az államvizsga alkalmával is megtörtént, csak most gyakorlati feladatok és kérdések lesznek, nem elméletiek), abból is, amivel soha nem foglalkoztam, úgyhogy ezt csak így tudom megoldani. De vigasztal a tudat, hogy ha meglesznek a vizsgák, akkor nyomás nélkül fogok tudni olvasni (hacsak nem kezdem el a PhD képzést, de ez már a távoli jövő zenéje). Eddig is eléggé motoszkált bennem, hogy vizsgaidőpontot kellene már választani, és inkább tanulni, mint olvasni… De két vizsga között azért valamennyit biztosan fogok olvasni, még ha limonádékat is. :)

      Köszönöm, én is nagyon boldog új évet kívánok! :)

      Kedvelés

  2. Először is nagyon örülök, hogy a Shirley Jackson rajongás rád is átragadt :D
    Másrészt pedig sok sikert a vizsgádhoz, nem semmi!
    Örülök, hogy megismerhettem a blogodat, meg téged is, boldog új évet! :)

    Kedvelés

    1. Teljes mértékben átragadt, és alig várom, hogy angolul is olvassak tőle! Köszönöm, nagy falat lesz, eléggé félek is, sajnos nagyon stresszes vagyok vizsgahelyzetekben, de igyekszem nem pánikolni és pozitívan hozzáállni. Én is nagyon örülök, hogy megismerkedtünk, és hát előbb-utóbb mindenképpen visszatérek, illetve tényleg nem tudom, hogy a munka és a magánélet, család mellett hogy fogom tudni beosztani a vizsgákat (ráadásul a jelentkezésnek speciális szabályai vannak, a sikeres vizsga után x napig nem lehet másikra jelentkezni, és a helyek is nagyon hamar betelnek, szóval akár hónapok is eltelhetnek két vizsga között), úgyhogy elképzelhető, hogy az idén még lesznek posztok, ezért is írtam, hogy nem tudok egyelőre semmi biztosat írni, hogy meddig fog tartani a kálváriám. :D

      Köszönöm, én is nagyon boldog új évet kívánok! :)

      Kedvelés

Hozzászólás