Judy Blume: Are You There God? It’s Me, Margaret

Are You There God - It's Me, Margaret.Fülszöveg
Are You There God? It’s Me, Margaret. is a 1970 book by Judy Blume, typically categorized as a young adult novel, about a preteen girl in sixth grade who grew up with no religion. Margaret’s mother is Christian and her father is Jewish, and the novel explores her quest for a single religion. Margaret also confronts many other pre-teen female issues, such as buying her first bra, having her first period, coping with belted sanitary napkins (changed to adhesive sanitary pads for the 2006 edition of the book), jealousy towards another girl who has developed a womanly figure earlier than other girls, liking boys, and whether to voice her opinion if it differs from what her girlfriends seem to believe.

Ez volt a második Judy Blume regényem, és habár nem én vagyok a célközönség, szerettem olvasni. Akárcsak a Deenie-ben, a főszereplő itt is egy, a serdülőkor küszöbén álló kiskamasz, Margaret. Nem elég, hogy meg kell küzdenie a testi változásokkal, a családjával új városba költöznek, próbálja megtalálni önmagát is, és az utat Istenhez és a valláshoz. Ebben sajnos nem sok segítséget kap, mert a szülei nem hívők, és nem értik meg, hogy Margaretet miért érdekli ennyire a kérdés, és soha nem foglalkoznak vele, csak lerendezik annyival, hogy majd választ magának vallást, ha felnő. De hogyan tudna választani, ha nem kap iránymutatást, és nem állnak mellette a szerettei? Az apja egyébként zsidó, az anyja pedig keresztény, amiből már a házasságkötés során is nagy konfliktusok voltak a családban, az anyai nagyszülei tizennégy éve nem is találkoztak egyikükkel sem, mert nem bírták elfogadni, hogy a lányuk egy zsidó férfihoz ment feleségül. Margaretnek az apai nagyanyjával nagyon jó a kapcsolata, de ő sem segít neki, csak azt erőlteti, hogy a zsidó vallást vegye fel, míg az anyai nagyszülei – akik tizennégy év után meglátogatják őket – azt hajtogatják, hogy a kereszténységet kell választania, de igazi segítséget, támogatást és valódi válaszokat senki nem ad neki, így ebben a kérdésben teljesen magára marad.

A testi változásokkal és a serdülőkor nyavalyáival az anyja és a barátnői segítségével sikerül megküzdenie, egy kicsit nosztalgikus élmény volt ezekről olvasni. Sajnálom, hogy végül a vallási szál elvarratlan maradt, de ettől függetlenül jó könyv, hasznos lehet 10-12 éves lányoknak. Habár tekintve, hogy egy 50 évvel ezelőtti könyvről van szó, elképzelhető, hogy egy mai kiskamasz nem élvezné, hiszen ma már annyira ingergazdag és felgyorsult környezetben cseperednek fel a gyerekek, hogy – annak ellenére, hogy a mai lányok problémája is ugyanaz – a maihoz képest ingerszegény környezet miatt unalmas lehet. (Azt pedig csak mellékesen jegyzem meg, hogy sok esetben a mai 12 éves lányok már érettebbek, mint a 50 évvel ezelőtti 12 évesek, és nem biztos, hogy őket még a menstruáció foglalkoztatja, hanem sokszor már sokkal „felnőttesebb” dolgok.)

Nem tudom, magyarul megjelent-e, de nem nehéz a nyelvezete, angolul tanuló lányoknak – ha nem rettenti el őket, hogy „régi” könyv – hasznos lehet. Tervezem elolvasni a Judy Blume Teen Collection többi darabját is.

Are you there God? It’s me, Margaret. I did an awful thing today. Just awful! I’m definintely the most horrible person who ever lived and I really don’t deserve anything good to happen to me. I picked on Laura Danker. Just because I felt mean I took it all out on her. I really hurt Laura’s feelings. Why did you let me do that? I’ve been looking for you God. I looked in temple. I looked in church. And today, I looked for you when I wanted to confess. But you weren’t there. I didn’t feel you at all. Not the way I do when I talk to you at night. Why God? Why do I only feel you when I’m alone?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s