Népszerűtlen vélemények book tag

Sosem töltöttem még ki book taget, és nem is hiszem, hogy erre gyakran sor fog kerülni, de a múltkor Avilda csatornáján láttam egyet, ami megtetszett, úgyhogy jöjjenek az én népszerűtlen véleményeim.

Az önismétlés elkerülése végett mindegyik pontban próbáltam olyan dolgokat összeszedni, amiket még nem nagyon említettem máshol, szóval nem feltétlenül azt a könyvet írtam az adott ponthoz, amit pl. a legjobban utálok, hanem amiről még nem nagyon említettem sehol ezt, vagy legalábbis nem írtam róla posztot. Fő a válozatosság! Tényleg nem szeretném mindig ugyanazokat a könyveket/karaktereket előhozni.

Egy népszerű könyv/sorozat, ami neked nem tetszett

John Green Csillagainkban a hiba c. regénye nekem egyáltalán nem tetszett. Annak idején elképesztően népszerű volt, a hype ugyan már lecsengett, de tudom, hogy sokak kedvence. Számomra túl modoros volt az egész, faarccal olvastam végig, John Green nem tudott hatni az érzelmeimre. A kitalált betegség ráadásul nekem elrontotta az egészet, ez alapvetően nem egy fantasy regény, nem értettem, mi szükség volt erre a megoldásra, nekem ez az elem nem illik egy valós világfelépítésbe. A szereplők idegesítőek voltak, a végén a csavar pedig hatásvadász. Én nagyon utáltam olvasni, és nem tartom tehetséges írónak John Greent.

Egy népszerű könyv/sorozat, amit mindenki utál, de te szereted

Ezen nagyon sokat gondolkodtam, nehezen találtam ide illő könyvet, amiket ugyanis nagyon szeretek, mások viszont nem, azok inkább kevésbé ismert/alulértékelt könyvek. Végül egy abszurd drámára esett a választásom, amit ha sokan nem is olvastak, úgy gondolom, a többség már hallott róla, ez pedig nem más, mint a Godot-ra várva. Elég alacsony százalékon áll a Molyon, és én sem hallottam túl jó véleményeket róla. Elég régen olvastam már, de imádtam, és tervezem is újraolvasni, bár egyszer szeretném színházban is megnézni.

Egy szerelmi háromszög, ahol a főhős nem azzal jön össze, akivel kellene (SPOILERES PONT)

Nem sok olyan könyvet olvastam, amiben szerelmi háromszög van, kamaszkoromban sem bírtam ezeket, nehéz jól megírni, kevés szerzőnek van hozzá érzéke, általában mégis azok nyúlnak hozzá ehhez a kényes témához, akik nem képesek megbirkózni vele. Viszont Az éhezők viadala esetében nagyon ki voltam akadva, hogy Katniss nem Gale-t választotta, és nem is szerettem a sorozat harmadik részét. Semmi nem történik benne, csak céltalan szenvelgés, a karakterek és a történet is csapnivaló, amit nagyon sajnáltam, mert az első két részt igazán szerettem.

Egy népszerű karakter, akit te nem kedvelsz

Konkrét karaktert egyszerűen nem találtam ide, úgyhogy legyen bármelyik YA könyv fiú/lány főszereplője. Abszolút helyettesíthetőek egymással, egyiküknek sincs személyisége.

Egy népszerű irodalmi zsáner, amit te nem olvasol

Egyáltalán nem olvasok erotikus könyveket. Régebben olvastam néhányat, már akkor sem tetszettek. Egyszerűen nem érdekelnek, főleg, hogy a legtöbb tulajdonképpen csak pornóregény. A romantikus regények is egyre kevésbé érdekelnek, azt még elolvasok egyet-egyet, ha úgy gondolom, jól van megírva (és ez borzasztóan ritka), sokszor csalódás is utólag, de már azok sem vonzanak annyira, mint öt-tíz évvel ezelőtt. Egy olyan erotikus fantasy könyvsorozat van, amit nagyon szeretek, ez pedig a Tündérkrónikák, bár a vége felé már ebben is voltak olyan részek, amik alaposan kiverték nálam a biztosítékot.

Egy népszerű szerző, akit te nem szeretsz

Szívem szerint Grecsó Krisztián írnám, de csak egy könyvet olvastam tőle (bár szinte teljes mértékben biztos vagyok benne, hogy a többi műve is hasonló érzéseket váltana ki belőlem), és olyat akartam választani, akitől legalább két könyvet olvastam (többet nem tudok mondani, mert ha két könyv nem tetszik egy adott szerzőtől, több esélyt nem adok neki). Úgyhogy Jodi Picoult a befutó, aki undorítóan giccses, hatásvadász könyveket ír, és sokszor szépíróként tartják számon, ami egy vicc, mert ponyvákat ír. Csak azért, mert súlyos témákat választ, még nem lesz szépíró. Tehetségtelen, és a valóságtól teljes mértékben elrugaszkodik a könyveiben, holott fontos társadalmi kérdéseket dolgoz fel, ennek ellenére elképesztően hiteltelen dolgok történnek a regényiben. Olyanok, amik a valóságban sosem úgy történnének, elég elolvasni ehhez az Apró csodákat, aminek egy vicc a befejezése.

Egy népszerű irodalmi toposz, amiből már eleged van

Szerelmi háromszög, és amikor a helyi menő csávó beleszeret a szürke kisegér könyvmolyba, aki természetesen nagyon különleges. Nem hiszem, hogy ezekhez bármit hozzá kell fűznöm. Kedves női szerzők, kérjek ne írjátok bele magatokat ilyen idealizált formában csöpögős YA regényekbe. Minden olvasó nevében köszönöm.

Egy népszerű sorozat, ami téged nem érdekel

Ide nagyon sokat fel tudnék sorolni, de végül az Outlandert választottam, mert hosszú ideig a kívánságlistámon volt leginkább az időutazás és a skót helyszín miatt, de aztán az évek alatt valahogy elkopott az érdeklődésem, és lehet, hogy nem is véletlenül. Ez is eléggé erősen erotikus könyvsorozat, amiben a férfi főszereplő tökéletes. Kinőttem már ezekből, nem érdekel.

Egy adaptáció, ami jobban tetszett, mint a könyv

Egyetlenegy ilyen van, ez pedig Lynn Barber Egy lányról c. könyve, amiből 2009-ben film készült Carey Mulligan és Peter Sarsgaard főszereplésével. A film egyébként a könyv történetének csak egy részét dolgozza fel, és ferdít is néhány dolgot, de ha elvonatkoztatok a filmtől, a könyv akkor is csapnivalóan rossz. Egyszerűen pocsékul van megírva, nehezen tudom máshogy jellemezni.

Egy karakter, akit mindenki utál, de te szereted

Én nagyon-nagyon szeretem Vitay Georginát, akit mindenki egy önző, nyafka karakternek tart. Pedig egy bátor, példaértékű szereplő, akivel nagyon együtt tudtam érezni. Az apja egyik pillanatról a másikra kiszakítja a megszokott környezetéből, szó nélkül egy szigorú református leányintézetbe küldi, mindenféle magyarázat nélkül. Gina nem ahhoz a közeghez van szokva, amihez a Matula Gimnáziumban alkalmazkodnia kell. Másfajta neveltetésben részesült, és ez nem az ő hibája, igyekszik a lehető legjobbat kihozni önmagából. Követ el hibákat, de pontosan ettől emberi, hogy nem tökéletes! Szabó Magda egyébként is nagyon árnyalt karakterekkel dolgozik, ő aztán sosem ír hibátlan kis Mary-Sue-kat és sok mindenért hálás vagyok neki, de ezért aztán különösen. Amikor a kezdeti nehézségeken túllendül, Gina nagyon szépen beilleszkedik, segít a társainak is, amikor pedig az apja elmondja neki az igazat… hát leány legyen a talpán, aki olyan erős tudott volna maradni tizenöt évesen, mint Gina abban a helyzetben egy világháború közepén.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s